Voor en nadelen elektrische aansteker

16 mei 2023

Graag gaan we in dit artikel dieper in op een elektrische aansteker; dit doen we onder meer door de belangrijkste voordelen van een elektrische aansteker te bespreken. Wij kunnen je alvast één ding verklappen: een elektrische aansteker brengt echt veel voordelen met zich mee.

Voordeel 1: Herlaadbaarheid

Een absoluut voordeel van een elektrische aansteker is het feit dat je de accu continu bij kunt laden. Doordat je de accu bij kunt laden, geniet je ook van een lange levensduur. Van de elektrische aansteker die je in 2021 gekocht hebt, kun je bijvoorbeeld ook nog in 2023 genieten!
Het enige waar je dus goed aan moet denken, is dat je de accu met enige regelmaat bij moet laden. Over het algemeen kun je daarvoor de volgende stelregel aanhouden: na ongeveer 200 keer gebruik van een elektrische aansteker maken, is de accu leeg. Vervolgens kun je in 2 á 3 uurtjes de accu van de aansteker volledig opgeladen, waardoor je weer ongeveer 200 keer gebruik van deze aansteker kunt gaan maken!
In onze ogen is de herlaadbaarheid echt een groot voordeel. Dit voordeel resulteert namelijk in nóg meer voordelen, waarover je hieronder meer leest.

Voordeel 2: Goed voor het milieu

Als je gebruik van een gasaansteker maakt, is de kans altijd aanwezig dat de aansteker volledig leeg is. Op dat moment heb je niks meer aan de aansteker, totdat je het gas bijgevuld hebt. In veel gevallen is het echter voordeliger om een nieuwe gasaansteker te kopen, waarbij de kapotte/oude gasaanstekers met enige regelmaat in de natuur terecht komen.
De keus voor een elektrische aansteker is qua duurzaamheid dus ook een verstandige keus. Je hoeft immers maar één keer de aansteker aan te schaffen, terwijl je bij een gasaansteker jaarlijks meerdere nieuwe varianten moet kopen. Hierdoor moeten er behoorlijk veel van die aanstekers gemaakt worden (=veel grondstoffen verbruikt), terwijl er ook veel van deze aanstekers in de natuur terechtkomen (=schadelijk).

Voordeel 3: kostenbesparing op de lange termijn

Bijkomend voordeel is dat je op de lange termijn van een kostenbesparing kunt genieten. Je hoeft immers maar één keer een bepaald bedrag aan de aansteker uit te geven, waarna je jarenlang van die aansteker kunt genieten. Dat is volledig anders bij een gasaansteker, aangezien je die keer op keer opnieuw aan moet schaffen.
Ondertussen ben je dus ook nog goed voor het milieu bezig. Al zijn al zijn deze voordelen alleen al genoeg redenen om een elektrische aansteker aan te schaffen. Maar, een dergelijke aansteker brengt nóg veel meer voordelen met zich mee!

Voordeel 4: Gemak

Als je voor een elektrische aansteker kiest, geniet je al direct van het nodige gemak. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het gebruik van een dergelijke aansteker. Een dergelijke aansteker kun je namelijk altijd gebruiken; ook als het buiten waait of regent. Met een gasaansteker is dat praktisch gezien onmogelijk, maar met een elektrische aansteker is dat geen enkel probleem.
Daarnaast gaat het opladen van een dergelijke aansteker ook super makkelijk. Je kunt namelijk met een USB kabel de aansteker aansluiten op bijvoorbeeld jouw computer, waarna jouw computer in principe de aansteker oplaadt.
Wij kunnen in ieder geval stellen dat een elektrische aansteker te allen tijde werkt. Zolang jij maar de aansteker af en toe oplaadt, zit je nooit met een lege of niet werkende accu. Bijkomend voordeel is dus dat je de accu razendsnel oplaadt, dat je een positieve bijdrage aan het milieu levert en dat je minder geld uit hoeft te geven op de lange termijn.

Lees ook:  Lotus wortel op de BBQ grillen en meer

Voordeel 5: Zeer veilig

Tot slot willen wij je ook nog wijzen op de veiligheid van een dergelijke aansteker. Door een ontstekingsbeveiliging is het níet mogelijk dat deze aansteker uit zichzelf gaat branden. Ook is het hierdoor niet mogelijk dat de elektrische aansteker ontploft of op welke andere manier dan ook schade aan kan richten.
Bovendien is de vormgeving van een dergelijke aansteker super handig te noemen. De meeste fabrikanten kiezen namelijk voor een aansteker in een rechthoekige vorm inclusief een klepje. Pas als dit klepje opgedaan wordt, is de aansteker in staat om de straal te leveren. Zolang de aansteker dus met het klepje dicht in bijvoorbeeld jouw tas zit, hoef je niet bang te zijn dat de aansteker aan springt.

Wat zijn de nadelen van een Elektrische aansteker?

Bovengenoemde voordelen laten duidelijk blijken dat de aanschaf van een elektrische aansteker écht aan te raden is. Maar, het is ook goed om te weten dat je met enkele nadelen rekening moet houden. De belangrijkste nadelen van een elektrische aansteker bespreken we graag hieronder.

Nadeel 1: De aanschafprijs ligt relatief hoog

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je op de lange termijn van een kostenbesparing kunt genieten. Tegelijkertijd is het ook zo dat je op de korte termijn juist meer geld moet investeren; de prijs van een elektrische aansteker ligt eigenlijk altijd hoger dan de prijs van een gasaansteker. Deze hogere prijs ga je echter op de langere termijn dubbel en dwars terugverdienen.

Nadeel 2: Je hebt mogelijk meerdere elektrische aanstekers nodig

Wil je de gasbarbecue aansteken? Dan heb je daar hoogstwaarschijnlijk een lange elektrische aansteker voor nodig. Als je echter een kaars of vuurwerk aan wilt steken, is juist een compacte elektrische aansteker handig. Mede daarom is het goed mogelijk dat je meerdere elektrische aanstekers aan moet gaan schaffen. Dit betekent echter ook dat je dubbel van alle voordelen kunt gaan genieten!

Nadeel 3: Je kunt de aansteker niet afstellen

Bij een gasaansteker kun je – op een bepaalde manier – de kracht of de lengte van de straal aanpassen. Bij een elektrische aansteker is dit niet mogelijk, aangezien de straal altijd van ontstekingspunt tot ontstekingspunt loopt.
Dit brengt echter wel een belangrijk voordeel met zich mee: de wind kan geen vat hebben op deze straal. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je daardoor een elektrische aansteker in alle situaties gebruiken.

Is de aanschaf van een elektrische aansteker aan te raden?

Lijkt het jou wel iets om een elektrische aansteker te gaan gebruiken? Dan willen wij je graag wijzen op deze aansteker. Deze elektrische aansteker is namelijk voordelig geprijsd, heeft een gave uitstraling, is in meerdere kleuren verkrijgbaar en levert echt een geweldige functie af.
Met deze elektrische aansteker ga je écht van alle hierboven genoemde voordelen profiteren. Daar zijn wij absoluut van overtuigd.

Onderaan de streep kunnen wij de aanschaf van een elektrische aansteker absoluut aan te raden. In onze ogen wegen de nadelen namelijk niet op tegen de zwaarwegende voordelen. Als je veilig jouw vuurwerk af wilt steken, als je veilig een kaars aan wilt steken of als je veilig een waxinelichtje aan wilt steken, is een elektrische aansteker absoluut de juiste keuze!

Lees ook:  Wat te kopen bij een shisha? Een complete gids voor beginners

Meer nieuws