Regels over vuur stoken

30 mei 2023

Een vuurtje stoken kan heerlijk warm zijn, of het nu is om jezelf op te warmen wanneer je het koud hebt of om ontspannen te genieten terwijl je een marshmallow roostert. Vuur stoken creëert een gezellige sfeer die perfect past bij de leukste activiteiten in de Ardennen. Als je meer wilt weten over de regels en richtlijnen voor vuur stoken, ben je hier aan het juiste adres.

Veiligheidsmaatregelen

We weten allemaal hoe gevaarlijk vuur kan zijn. Houd daarom altijd voldoende afstand tussen vuur en brandbare materialen. Rijd je bijvoorbeeld de Ardennen in, dan zie je tenten, bomen of (droog) gras. Houd deze brandbare materialen uit de buurt van vuur. Steek je vuur aan op een hard, onbrandbaar oppervlak, stenen of vuurplaats. Houd altijd een emmer water, zand of een brandblusser bij de hand om het vuur in geval van nood te blussen. Zorg er ook voor dat je het vuur volledig dooft voordat je de plek verlaat. Wellicht is het handig om hierbij ook onze top 7 must-have gadgets voor kamperen en buitenleven te kennen.

Beperkingen en vergunningen

Als je op een bepaalde locatie vuur wilt stoken, dien je  bewust te zijn van de beperkingen en vergunningen die van toepassing kunnen zijn. Vergunningen zijn nodig om de kans op brand en schade aan de natuur tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat branden op een gecontroleerde en verantwoorde manier worden aangestoken. Sommige gebieden hebben strikte regels met betrekking tot het aansteken van vuren, zoals nationale parken, droge gebieden of natuurreservaten. Controleer de lokale regelgeving en verkrijg de juiste vergunningen of voorschriften voordat je vuur gaat stoken. 

Toegestane plekken

Gelukkig zijn er enkele plekken waar open vuur is toegestaan ​​en kun je genieten van een gezellig kampvuur. Campings in het wild of in aangewezen gebieden hebben vaak speciale open haarden waarmee je veilig vuur kunt maken. Deze vuurkorven zijn meestal uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals vuurringen en roosters en zijn strategisch geplaatst om brandgevaar te minimaliseren. Vreugdevuren worden ook vaak gehouden op privéterrein, zoals vakantiehuizen met buitenruimtes. Op deze locaties kun je genieten van een kampvuur in een meer afgelegen en intieme setting. 

Brandhout

Verbrand geen afval of onbewerkt hout. Dit kan leiden tot schadelijke dampen, luchtverontreiniging en een verhoogd risico op brand. Kies droog, onbehandeld hout dat speciaal is gemaakt voor brandhout. De reden is dat brandhout, in tegenstelling tot teruggewonnen of geverfd hout, niet chemisch is behandeld. Zo garandeer je een veilige en milieuvriendelijke vuurbeleving. 

Juridische problemen

Helaas kan het stoken van vuur zonder toestemming tot juridische problemen leiden. Het verbranden van afval is niet toegestaan en overtredingen kunnen leiden tot forse boetes. Daarom is het om veiligheidsredenen erg belangrijk om de regels en voorschriften voor brandbestrijding te volgen en op verantwoorde wijze met vuur om te gaan om mogelijke juridische gevolgen te voorkomen.  

Ben je na het lezen van deze blog nog steeds gefascineerd door vuur? Lees dan ook de voor en nadelen van elektrische aansteker.

Lees ook:  Hoe kun je vuur maken zonder aansteker?

Meer nieuws