Wat te kopen bij een shisha? Een complete gids voor beginners

10 juli 2023

Het roken van een shisha, ook wel bekend als een waterpijp, is een populaire sociale activiteit die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Het genieten van een shisha-sessie met vrienden is een ontspannende en gezellige manier om tijd door te brengen. Als je nieuw bent in de wereld van shisha's, kan het aanbod aan producten en accessoires overweldigend zijn. In deze blogpost zullen we je een gedetailleerde gids geven over wat je moet kopen bij een shisha en hoe je het moet gebruiken, zodat je met vertrouwen aan je shisha-avontuur kunt beginnen!

Inhoudsopgave

 1. Wat is een shisha?
 2. De essentiële onderdelen van een shisha
 3. Soorten shisha's
 4. Welke smaak tabak moet je kiezen?
 5. Het voorbereiden van je shisha-sessie
 6. Het roken van de shisha
 7. Tips voor beginners
 8. Shisha kopen
 9. Veelgestelde vragen over shisha's

1.      Wat is een shisha?

De shisha heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot enkele eeuwen geleden in het oude Perzië. Het was een geliefde sociale activiteit in het Midden-Oosten en verspreidde zich al snel naar andere delen van de wereld. Vandaag de dag is de shisha-cultuur wijdverspreid en zijn er verschillende soorten shisha's beschikbaar.

Een shisha bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een waterpijp, een tabakskommetje, een slangetje en kooltjes. De rook van de tabak wordt door het water in de waterpijp geleid, waardoor het afkoelt voordat het door het slangetje wordt geïnhaleerd.

2.      De essentiële onderdelen van een shisha

 • De waterpijp zelf. De waterpijp, ook wel de basis genoemd, is meestal gemaakt van glas, keramiek of metaal. Het heeft een vaas gevuld met water, een as die de vaas verbindt met het tabakskommetje, en een luchtkamer.
 • Het tabakskommetje. Het tabakskommetje is waar je de shisha-tabak plaatst. Het is meestal gemaakt van klei of keramiek en heeft kleine gaatjes aan de onderkant om lucht door te laten. Hierdoor kan de tabak gelijkmatig verwarmd worden.
 • Het slangetje. Het slangetje is het onderdeel waardoor je de damp inhaleert. Traditionele shisha's hebben één lang slangetje, terwijl moderne elektronische shisha's soms meerdere wegwerpmondstukken hebben voor hygiënische doeleinden.
 • De kooltjes. De kooltjes worden bovenop het tabakskommetje geplaatst en verwarmen de tabak, waardoor er damp ontstaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen van natuurlijke houtskool of zelfs elektrisch zijn.

3.      Soorten shisha's

 • Traditionele shisha: de traditionele shisha's hebben meestal een authentiek ontwerp en worden vaak met de hand gemaakt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en worden vaak gebruikt in shisha-bars en lounges.
 • Moderne elektronische shisha: de moderne elektronische shisha's, ook wel e-shisha's genoemd, werken op batterijen en produceren geen echte rook. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze populair zijn geworden bij mensen die op zoek zijn naar een minder traditionele shisha-ervaring.

4.      Welke smaak tabak moet je kiezen?

Er zijn ontelbare shisha-tabakssmaken beschikbaar, variërend van fruitige smaken zoals appel, aardbei en watermeloen tot kruidige smaken zoals munt, kaneel en vanille. Populaire tabakssmaken kunnen sterk variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Een van de leuke aspecten van het roken van een shisha is dat je smaken kunt combineren om je eigen unieke mix te creëren. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek jouw favoriete mix!

Lees ook:  Regels over vuur stoken

5.      Het voorbereiden van je shisha-sessie

 1. Het klaarmaken van de waterpijp. Vul de vaas van de shisha met koud water tot ongeveer twee derde van de hoogte. Zorg ervoor dat de as goed is aangesloten op de vaas en het tabakskommetje.
 2. Het vullen van het tabakskommetje. Vul het tabakskommetje met de gewenste tabakssmaak en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld. Druk de tabak niet te stevig aan, zodat er voldoende lucht doorheen kan circuleren.
 3. Het aansteken van de kooltjes. Gebruik een aansteker of een speciale kooltjestang om de kooltjes aan te steken. Wacht tot ze gelijkmatig gloeien voordat je ze op het tabakskommetje plaatst. Lees hier welke soort aansteker geschikt is.

6.      Het roken van de shisha

Neem langzaam een trekje van het slangetje en inhaleer de damp in je mond. Houd de damp even vast en adem vervolgens rustig uit. Herhaal dit proces voor een ontspannende shisha-ervaring. Als je nieuw bent in het roken van een shisha, begin dan met kleine trekjes om de smaak te waarderen. Ontspan en geniet van het langzame tempo van het roken van een shisha.

7.      Tips voor beginners

 • Neem de tijd. Haast je niet bij het roken van een shisha. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de smaken en de gezelligheid met vrienden.
 • Experimenteer met smaken. Probeer verschillende tabakssmaken en mixen om jouw favorieten te ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Zorg voor goed onderhoud. Houd je shisha schoon en goed onderhouden om de beste rookervaring te behouden. Spoel alle onderdelen grondig af na gebruik.

8.      Shisha kopen

Je kan het beste een shisha kopen bij gespecialiseerde shisha-winkels of gerenommeerde online retailers. Deze winkels bieden een breed scala aan kwaliteitsvolle shisha's, tabakssmaken en accessoires. Let op recensies en beoordelingen van eerdere klanten om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de producten te controleren. Vergeet niet om te kijken naar de verschillende merken, designs en prijsklassen om een shisha te vinden die bij jouw voorkeuren past. Een zorgvuldige

Meer nieuws