Verschillende soorten aanstekers

3 september 2021

De aansteker werd in 1823 uitgevonden door de chemicus Döbereiner. Hij werd hiervoor gesponsord door Johann Wolfgang von Goethe. Zo ontwikkelde hij de allereerste aansteker, die bestond uit platina. Dit oude type aansteker produceerde waterstof door zink en zwavelzuur te gebruiken. De waterstof kwam in aanraking met een platinaspons, waardoor en een reactie plaatsvond. Zo kwam de eerste aansteker tot stand. Tegenwoordig is een aansteker veel makkelijker te gebruiken en is er voor elke taak wel een aansteker. Hier leggen wij je de verschillen uit tussen de verschillende aanstekers.

Wegwerpaansteker

De meest voorkomende aansteker, is de wegwerpaansteker. Deze is bijvoorbeeld te verkrijgen in supermarkten en nog veel meer winkels. De aansteker is relatief goedkoop en is gemaakt van plastic. Hij werkt op butaangas, maar is niet bij te vullen wanneer hij leeg is. Dus zit er niets anders op dan hem weg te gooien en weer een nieuwe wegwerpaansteker te kopen. Het voordeel is natuurlijk dat hij erg goedkoop is en bijna overal verkrijgbaar is. Maar erg duurzaam is deze aansteker natuurlijk niet.

Stormaansteker

Zoals de naam al zegt is de stormaansteker te gebruiken in weer en wind. De aansteker heeft een stabiele en krachtige vlam. Deze is dus ideaal wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen of wanneer je een aansteker zoekt om vuurwerk af te kunnen steken. Wel moet je met deze aansteker voorzichtig zijn. Door de grote en sterke vlam kun je je makkelijk verbranden. Ook deze aansteker werkt op butaangas, echter is deze wel bij te vullen.

Lange aansteker of kaarsenaansteker

Een lange aansteker is bijvoorbeeld handig wanneer je het gasfornuis of kaarsen wilt aansteken. Omdat de vlam zich aan het einde van de aansteker bevindt, is deze extra veilig in gebruik. Zo zul je je niet snel verbranden, wanneer je iets aansteekt. Vaak werkt ook deze aansteker op butaangas. Wanneer deze leeg is, kan deze bijgevuld worden, zo kun je hem kunt blijven gebruiken. Ook bestaat er een elektrische versie van de lange aansteker, die je met een USB adapter kunt opladen.

Sigarettenaansteker

De sigarettenaansteker is in bijna elke auto wel te vinden. Deze heeft een spanning van 12 Volt, echter is dit ook met een auto omvormer, om te zetten naar 230 Volt. Zo kun je de aansluiting van de sigaretten ook voor andere doeleinden gebruiken. Dit is dus heel handig verwerkt in de auto.

Benzine aansteker

Deze aansteker werkt, in tegenstelling tot de meeste andere aanstekers, op benzine. In de aansteker zit een sponsje, dat zich vult met benzine. Ook is deze natuurlijk bij te vullen. Het voordeel van deze aansteker is dat hij zich bij elke weersomstandigheid ontvlamt. Dit gebeurt zelfs bij extreme kou. Bij de verbranding van de benzine komt echter CO2 vrij. De aansteker is minder duurzaam dan bijvoorbeeld een plasma aansteker

Plasma aansteker

De laatste aansteker is de zogeheten plasma aansteker. Het originele concept van de aansteker is na zijn uitvinding nog verder ontwikkeld. Zo werkt deze plasma aansteker op stroom. Deze aansteker is op te laden met een USB kabel. De plasma aansteker heeft een stabiele ‘vlam’ oftewel plasmaboog, die ook onder slechte weersomstandigheden te gebruiken is. Bovendien is de plasma aansteker erg veilig en duurzaam in gebruik.

Lees ook:  Hoe moet je een aansteker bijvullen?

Meer nieuws