Hoe moet je een aansteker bijvullen?

30 juni 2022

Niet iedereen gebruikt een elektrische sigaret. Als je dan wel rookt is natuurlijk wel een aansteker nodig. In een jaar tijd gaan er al snel veel aanstekers doorheen...Het maakt niet uit of het je gaat om kosten te besparen of dat je begaan bent met het milieu en zo afval wil besparen. Het bijvullen van een aansteker kan dan gewoon ontzettend handig zijn. Het is natuurlijk wel even opletten, want je werkt wel met gas. Wil je weten hoe je een aansteker moet bijvullen? Check het dan hier?  

Kun je elke aansteker bijvullen?

Het antwoord hierop is nee. Zo kun je bijvoorbeeld de BIC aansteker, je weet wel die aansteker die ook bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het gasfornuis? Die kun je niet bijvullen. Voor de rest kun je de meeste aanstekers prima bijvullen.  

elektrische-sigaret-2

Het juiste gas 

Voor het bijvullen van het gas van een aansteker is het slim om specifiek butaan-aanstekergas te gebruiken. Daarbij is het ook handig om voor een goed merk te kiezen. De kwaliteit van het gas is daar namelijk doorgaans beter van. Ga je voor een goedkoper merk? Dan is de kans aanwezig dat er een hoog vetgehalte in zit. Dit zorgt voor vervuiling van de aansteker. Dat merk je bij de eerste keer misschien nog niet, maar op de lange termijn kan je daar wel degelijk last van krijgen. Wat dan wel? Ga voor merken zoals bijvoorbeeld Ronson, Flameclub of Unilite. Aanstekergas is er in makkelijke kleine flesjes maar ook in grote flessen. Een kleine fles is natuurlijk wat makkelijker in het gebruik voor een aansteker. 

De juiste stappen 

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de aansteker echt helemaal leeg is. Dit check je door de aansteker op kop te houden. Het ventiel van de aansteker, in het midden aan de onderkant, staat dan omhoog. Dan kun je met bijvoorbeeld een schaarpunt of een pen op dit ventiel drukken. Als er nog gas in zit zal er nog gas uit gaan. Druk net zolang en vaak op het ventiel, zodat je er zeker van bent dat er echt geen gas meer in de aansteker zit. 

Voor de volgende instructie wordt ook aangeraden om er bij twijfel een filmpje van YouTube bij te gebruiken, om ongelukken te voorkomen. Pak nu je flesje met gas en schud deze enkele keren. Houd de aansteker, als dat niet meer zo is, op kop en zet voor 2 seconden druk met het basisventiel in het ventiel. Haal vervolgens het gasflesje van het ventiel. Herhaal dit. Let erop dat je met het vullen geen lucht in de aansteker komt.  

Wacht 5 minuten, om de aansteker te gebruiken. Als je de aansteker gebruikt is het goed mogelijk dat je de grootte van de vlam moet aanpassen.  

Lees ook:  Waarom vapen beter is dan sigaretten

Meer nieuws