Hoe kun je vuur maken zonder aansteker?

8 juli 2022

Aanstekers zijn heel gemakkelijk voor alledaags gebruik.  Of je nu een sigaret wilt opsteken of een kaarsje wilt gaan branden: één druk op de knop en je hebt altijd een vlammetje. Maar wat als je een keer geen aansteker hebt of een shisha pen die je enkel hoeft aan te zetten? Dan zijn er nog genoeg manieren om een vuurtje te krijgen. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet. Kijk wel uit met vuur maken bij je huisdieren, aangezien zij snel bang zijn voor de geuren en het geluid van vuur en vuurwerk.

Hoe werd vroeger vuur gemaakt?

Pas 400.000 jaar geleden wisten Europeanen hoe ze vuur konden maken. Manieren die destijds werden gebruikt, worden tegenwoordig soms ook nog gebruikt om vuur te maken. De bekendste is misschien wel het tegen elkaar aan wrijven van stokken of twee vuursteren. Wellicht weet je het nog van de natuurkundeles, maar door wrijving creëer je warmte. Wrijf je lang genoeg, dan gaat het hout smeulen. Leg je er nog wat droge bladeren en takken bij, heb je een heerlijk vuur. Vuur maken met vuurstenen is een lastiger proces. Je hebt dan bijvoorbeeld een stuk ijzer nodig. Doordat er tijdens het slaan op de vuursteen ijzerdeeltjes oxideren, ontstaan er vonkjes waar je vervolgens vuur mee kunt maken.

Flesje water

Heb je onverwachts een vuurtje nodig, dan is de zon je grootste vriend. Er zijn een paar manieren waarbij je met zonlicht vuur kunt maken. Meestal gaat het dan om het laten convergeren van het licht, zodat het zich op één punt focust. Een attribuut wat je hiervoor prima kunt gebruiken is een flesje water. Het water kan namelijk de zonnestralen weerkaatsen. Laat de weerkaatsing richten op een brandbare stof en je hebt vuur.

Lucifers

Oké, lucifers zijn ook makkelijk te gebruiken net als een shisha pen, dus die horen eigenlijk thuis in elke keukenla. Wil je buiten vuur aan maken, dan kan dat door de wind wel eens lastig worden. Je kunt dan ook kiezen oor lucifers die windbestendig zijn.

Batterij                                  

Hierbij willen je alvast waarschuwen dat het maken van vuur op deze manier niet gezond is. Gebruik deze dan ook alleen in noodsituaties. Je moet namelijk staalwol gebruiken voor het vuur en de lucht die dan vrij komt, is niet goed voor je gezondheid. Mocht je echter in een noodsituatie komen, dan moet je simpelweg de batterij over de staalwol wrijven. Meteen daarna heb je al vonken

Blikje

Omdat blik, bijvoorbeeld een frisdrankblikje een spiegelend oppervlak heeft, kan deze zonlicht weerkaatsen. Wanneer je het blikje extra oppoetst met bijvoorbeeld tandpasta, is de slagingskans van je vuurexperiment groter.

Lees ook:  Hoe moet je een aansteker bijvullen?

Meer nieuws